Kategorier
Bilhandel

Bättre köp: Fördelar med att köpa bil hos en bilhandlare

Bilförsäljare har alltid haft ett tvivelaktigt rykte; deras välklädda kostymer, breda leenden och ibland överdrivna kundbetjäning. Funderar de på att lura en på pengar?

Genom åren har bilhandlare blivit stereotypiserade i filmer och serier. Den bild som ofta målas upp av en bilhandlare är en medelålders, elegant man med ett brett vitt leende, redo att sälja bilar till vilket pris som helst. Men det många inte vet är att konsumenten är skyddad av konsumentköplagen vid köp av en begagnad bil från en bilhandlare. Bilhandlare kan alltså inte ge sämre villkor än vad lagen föreskriver – detta innefattar bland annat tre års reklamationsrätt. Det är därför dags att överge den stereotypa bilden av bilhandlare och tänka om. Ett besök hos en bilhandlare i Göteborg kan faktiskt leda till goda affärer, speciellt om man själv saknar kunskap eller intresse när det kommer till bilar och deras funktioner.

Att köpa bil hos en bilhandlare

En bilhandlare är expert på bilar och deras kvaliteter, vilket gör att man själv inte behöver vara det. Att besöka en bilhandlare vid bilköp ger större säkerhet och trygghet än att köpa privat. Hos en bilhandlare kan man lita på att all nödvändig information kommer att delges. Inga dolda problem med växellådan eller avgassystemet som håller på att ge upp. Bilhandlaren tjänar nämligen inget på att undanhålla information, eftersom du har reklamationsrätt. Det är också värt att utnyttja den expertis som en bilhandlare besitter. Om du inte har någon kunskap om bilar men vill ha en bränslesnål liten bil, kan bilhandlaren hjälpa dig med detta. Trots att du är skyddad av konsumentköplagen, kan det dock vara bra att ha koll på några saker innan du köper en bil.

Vad du bör tänka på

Först och främst bör du fundera över ditt resbehov, så att bilhandlaren mer exakt kan hjälpa dig att välja en bil som passar dina behov. Även om du köper från en bilhandlare, är det ändå värt att kontrollera att allt fungerar som det ska och att det inte finns några repor eller bucklor i lacken. Ta bilen på en provkörning. Sist men inte minst: kontrollera serviceboken och se till att bilen har fått service enligt rekommenderade intervall. Därefter är det bara att skriva köpekontraktet och lämna med en bil som förhoppningsvis motsvarar dina behov och din budget.