Kategorier
Trafikskola

Boka in dig på riskettan i Stockholm

Hur påverkar egentligen droger och alkohol en bilförare? Vad händer om du kör när du är trött? På riskettan i Stockholm går ni igenom det och ännu fler saker.

Det går inte att för ofta påtala vilket stort ansvar du har när du vistas ute i trafiken. Har du sovit alldeles för dåligt en natt, men vill ut och köra? Det kanske du ska avstå från. Att köra med sömnbrist kan leda till att det tar längre tid för dig att uppmärksamma något, vilket kan leda till att en olycka sker. I riskettan går ni igenom viktiga saker att tänka på.

Riskettan är en teoretisk del inför att ta körkortet. Där ni pratar om olika faror i trafiken. Det visas videor och därefter kan ni även diskutera dessa. Ni går även igenom hur det påverkar bilkörningen om man är drogpåverkad eller alkoholpåverkad när man sitter bakom ratten. Det är viktig information som alla som vistas ute på vägarna bör känna till.

Hur lång tid tar riskettan?

Är du redan inskriven på en trafikskola, så kan du fråga om de har riskettan. Många trafikskolor ger kursen på löpande band. Även om du inte är inskriven på en trafikskola och kör privat, så kan du boka riskettan. Det kan komma att kosta lite mer när du inte är inskriven. Riskettan gör ni på en grupp på runt 15–16 personer.

Den tar cirka tre timmar att göra, inklusive en paus. Det kan variera lite beroende på hur mycket ni diskuterar om de olika sakerna. Det går i princip inte att misslyckas med riskettan. Så länge du visar att du är med och lyssnar på vad som sägs, så blir du godkänd. Har du problem med att prata inför gruppen kan du säga det till trafikskolan innan som ofta har förståelse för det.